Tiedotteet

SERTY tiedote 1/2019

Mistä kierrätysmaksu muodostuu?

Kierrätysmaksu koostuu laiteromun keräyksestä, kuljetuksesta ja itse kierrättämisestä, käsittelystä.

Alueellisia keräyspisteitä tulee olla jokaisessa taajamassa, yhteensä vähintään 450 kpl. Lisäksi laiteromua vastaanottaa noin 1800 myymälää.

Logistiikka ja Suomen pitkät välimatkat ovat merkittävä osa keräyskuluja. Keräys tulee tehdä lisäksi laiteromun vaatiman käsittelyprosessin mukaan, joten maksu ei voi olla sama kaikille laitteille.

SERTYllä on käytössä 500 kpl kontteja ja 100 kpl avolavoja. Päivittäin näitä vaihtaa ja tyhjentää kymmenisen täysperävaunurekkaa. Keskimääräinen reitin pituus on noin 465 km.

Uusi SER-luokitus on astunut voimaan

Sähkö- ja elektroniikkalaitteita koskevan EU-direktiivin mukainen laiteluokitus (Open Scope) astui Suomessa voimaan 15.8.2018. SERTYn jäsenet aloittivat raportoinnin uusien laiteluokkien mukaan tammikuun 2019 alusta.

Siirtyminen uuteen, kuuden kohdan SER-luokitukseen on sujunut jäsenyrityksiltämme hyvin. Lähetämme tarkennuksia raportoijille tarpeen mukaan.

Yritystuotteiden palauttaminen on maksutonta

Yritystuotteiden palauttaminen SERTYn jäsenille on nyt maksutonta yrityskeräyspisteisiin, huomioiden Open Scopen mukaiset kokorajoitukset. Linkki pistelistaan on www.serty.fi etusivulla.

Mikäli laiteromua tulee jostakin toimipaikasta suuria määriä tai sitä kertyy jäsenyrityksen keskusvarastoon tai huoltoon, on mahdollista neuvotella myös suorasta noudosta. Tarvittaessa SERTY toimittaa pysyvät, asianmukaiset keräysvälineet. Näissä tapauksissa pyydämme ottamaan yhteyttä toiminnanjohtaja Arto Puumalaiseen, 050 438 2635 tai sähköpostitse arto.puumalainen @ serty.fi.

Pieniä määriä laitteita voi palauttaa myös kuluttajapisteisiin; osoitteet ja aukioloajat sivulla www.kierratys.info (valinta sähkölaitteet).

Määrätietoja vuodelta 2018

SERTYn jäsenyritykset toimittivat vuonna 2018 markkinoille lähes 40 000 tonnia uusia sähkö- ja elektroniikkalaitteita.

Kylmälaitteita kerättiin ja kierrätettiin 5750 tonnia, suuria kodinkoneita 7450 tonnia, pieniä kodinkoneita 3750 tonnia sekä näyttöjä ja televisioita 3000 tonnia. Kierrätykseen ja käsittelyyn päätyi siis vuonna 2018 SERTYn kautta laiteromua yhteensä 20 000 tonnia.

Datalaitteet kierrätykseen Seiffin kautta

Seiffi on SER-kierrätyksen, Postin ja Kuusakoski Oy:n kehittämä palvelu muistia sisältävien laitteiden tietoturvalliseen kierrätykseen. Voit seurata laitteesi matkaa palautuspisteeltä käsittelyyn. Kun tietosi on tuhottu, saat siitä todistuksen sähköpostiisi.

Tämän jälkeen laitteiden sisältämät materiaalit erotellaan ja toimitetaan uudelleen kiertoon teollisuuden tarpeisiin. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen materiaaleista yli 99% voidaan kierrättää.

Katso tarkemmat tiedot ja ohjeet palautukseen sivulta www.seiffi.fi

Kuluttajatutkimus 2018

SERTY on selvittänyt sähkö- ja elektroniikkalaiteromujen kierrätystuntemusta vuosina 2010, 2016 sekä joulukuussa 2018. Tutkimukset on toteuttanut Taloustutkimus.

Kuluttajien tietoisuus käytöstä poistuneiden laiteromujen palauttamisesta on tasaisesti kasvanut; 90 % vastaajista sanoo tietävänsä minne sähkö- ja elektroniikkaromut voi palauttaa. Vuonna 2010 vastaaja luku oli 79 %.

Myös palautus- ja kierrätyspalvelun käyttö on kasvanut edellisistä tutkimuskerroista. Yli 70 % vastaajista on käyttänyt palvelua viimeisen kahden vuoden aikana.

Tietoisuus sähkö- ja elektroniikkaromujen palauttamisvaihtoehdoista on korkeinta maaseutumaisemmassa ympäristössä asuvien, korkeasti koulutettujen ja erityisesti yli 50-vuotiaiden vastaajien keskuudessa. Yli 50-vuotiaat ovat myös ahkerimmin palautus- ja kierrätyspalvelua käyttäviä vastaajia.

Lisätietoja tutkimuksesta voi pyytää assistentilta, office @ serty.fi tai 050 494 3684.

***

Ympäristöministeriö on julkaissut tammikuussa jätteen luokittelua vaaralliseksi jätteeksi koskevan päivitetyn oppaan: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161316 (suomeksi ja ruotsiksi).